Ni som läser min blogg. Skriv gärna en kommentar.

2009-05-20

Feromoner, doftförnimmelser som är en del av kärlekens språk

Eftersom min sinnesstämning påverkas på olika sätt av dofter, sökte jag på Internet på detta ämne Är det möjligt att man väljer partner utifrån doften? Ja absolut.Här kommer ett axplock av citat ur olika texter:
Doft kallas förnimmelsen av
luktsinnet. I naturen är dofter (som människan och andra djur uppfattar) mycket vanligt förekommande; många växter och särskilt frukter
brukar vara starkt doftande. De sinnesceller som registrerar doft
molekylerna sitter samlade i ett litet organ högst upp i nästaket, area olfactoria.Det luktorgan som högre organismer, inklusive människan, besitter kan betraktas som en komplicerad molekyldetektor; liksom smaksinnet är luktsinnet en form av kemoception. Man har förmåga att skilja mellan ca 350 lukter varav 80% är obehagliga. I jämförelse med människans luktsinne kan luktsinnet hos andra djurarter både vara komplexare och delvis mer specialiserat på andra dofter. Hos hunden upptar luktcentrum ungefär en tredjedel av hjärnan, hos människan en tjugondel.
Manliga lukter är av intresse eftersom de verkar kunna
påverka kvinnans tycke för mannen positivt om doften tyder på att hans anlagsuppsättning avviker tydligt från hennes. Sannolikt är det ett sätt för naturen att undvika inavel, eller ingifte som man sade förr.
Dofterna som påverkar dej undermedvetet benämns som feromoner. Feromoner uppfattas som en känsloretning i receptorerna i det vomeronasala organet som står för feromonregistreringen. Kroppen reagerar med att utsöndra könshormonerna testosteron eller östrogen, som sedan sätter igång olika känslor eller processer i kroppen Feromondofterna går rakt in i hjärnans känslocentrum och påverkar bland annat vår sexualitet.
Jakobssons organ, två stycken millimeterstora körtlar belägna i näsan, ett par centimeter från näsborren fångar upp och skickar attraktionssignalerna vidare till hjärnans lustcentrum. De små, men ack så viktiga organ, har under lång tid åsidosatts av vetenskapen. På senare tid har dess betydelse återupprättats. Jacobsons organ skiljer sig från vanliga luktorganet genom att det både kan reagera på flyktiga molekyler och molekyler i vätska.
Alltså är jag inte helt fel ute när jag säger att jag väljer partner efter lukten. Speciellt doften runt hals, bröstkorg och öron.
Det går att hitta syntetiska feromonsprayer att köpa på Internet. De lär vara mycket effektiva att locka till sej det motsatta könet med har jag hört. Kanske nåt att testa?

Inga kommentarer: