Ni som läser min blogg. Skriv gärna en kommentar.

2009-04-27

Carina Lundberg Markow

Jag har varit på chefsseminarium idag på Europaporten annordnat av ett antal fackförbud. Jag vara där med några rektorskollegor i Lärarförbundets regi. Föreläsare var Carina Lundberg Markow en av Sveriges omtalade kvinnliga chefer i maktens korridorer. En ganska vanlig framtoning och en inte så revolutionerande föreläsning. Men jag imponerades av hennes liv och hon sa en del saker som fastnade. Hon berättade om sitt liv och framförallt sin karriär och gav på vägen några råd och tips. Hon är ju en outtröttlig feminist och kämpe för fler kvinnor som chefer i toppskiktet.
Hon pratade om ordet bråka som nåt positivt och att civilkurage är att stå fast vid sin åsikt och sina värderingar även om det skulle innebära en personlig risk.
Att styreslser som är oeniga och diskuterar mycket genererar i högre grad en positiv utveckling jämfört med styrelser som är "överrens" alltså med jasägare. Högt i tak och tillvaratagande av bråkstakarnas insikter är bra. Hon sa, att om man inte hade ovänner, så fick man aldrig höra sanningen om sig själv. Sant!
Hon definierade också skillnaden på självförtroende och självkänsla. Intressant!
Bra Självförtroende är att tro att man klarar av det mesta och att inget är omöjligt, att man klarar sitt jobb, sitt liv och sina åtaganden.
Hög Självkänsla är att man tycker om sig själv, att man duger som man är och förtjänar att lyckas. Det är ju verkligen ingen självklarhet att dessa båda följs åt eller hur?
Hon avslutade med tips för hur man skulle göra för att nå dit man vill.

Carina har en blogg, se nedan, en sida som verkligen är av hög klass. Jätteintressant och mycket läsvärt. Väl värd att besöka många gånger.

Carina Lundberg Markow, född 30 april 1959, är samhällsvetare med statsvetenskaplig inriktning och MBA, Master of Business and Administration, från Handelshögskolan i Köpenhamn.
Sedan
2001 är Lundberg direktör och chef för Etisk analys med ansvar för Corporate Governance på Folksam. Carina har tidigare varit VD för KPA Fond AB samt chef för placeringar och aktiehandel inom Trygg-Banken, bankdirektör och ansvarig för stiftelseförvaltningen inom SEB-koncernen samt VD för Stockholms Stads Allemansfond, S:t Eriksfonden. 2003 blev hon utsedd till "årets yrkeskvinna". 2008 fick hon "årets pris i svensk försäkring". Tidskriften Passion for Business utsåg Carina till den bråkigaste kvinnan i näringslivet.
Carina Lundberg är gift med filmjournalisten
Ronny Svensson.

1 kommentar:

Agneta Cecilia sa...

Kollade in hennes blogg! Ha en fortsatt skön 1 maj och njuut av sol och försommarvärme!Vi hade besök av Carina o Ingemar igårkväll. Vi firade Valborg med sillarumpa, öl och snaps + grillat. Sen traskade vi ner till "vår" Byakrog och tog en öl...

KRAM!