Ni som läser min blogg. Skriv gärna en kommentar.

2012-04-29

Kompis på besök kollade De salta gossarna in aktion


Igår kom kompisen från Malmö och tillbringade dagen i Kåse. Dotter med kille och kompisar röjde uppe på marken för ris. Kompisen och jag åt stekt sill nere vid hamnen och därefter kom trogne vännen och hämtade oss med lastaren. Spännande färd upp till ägorna där ytterligare två salta gossar dök upp med traktor och vagnar. 5 lass ris lastades och kördes ner för backen och upp för stooor backe för att bygga på vårt superstora bål högst upp på toppen. Jag och kompisen fixade fika. 2 lass fick inte plats utan får vänta tills nästa år.
Kvällen var oförutsägbar och utan planering. Däcken blev bytta. Skönt. Sov lätt på natten, släpper taget och kontrollen över ödet.  
Sen frukost idag. Fick hjälp med att korrigera balkarna i vedförrådet med en domkraft.
Fixade räkningar och sydde på projektet. Efter några telefonsamtal hann jag påbörja tjänstefördelningen inför nästa läsår, räkna, räkna

  Av Ylva Eggehorn

Men du, min vän med händerna
som väcker alla fågelflockar i min kropp
du har fångat mig
med en enda ström av varm luft från din mun
och en enda fråga i dina rörelser



2012-04-27

Miljöinspektion, rosor och PlayTones nya skiva




Idag har vi haft miljöinspektion på skolan. Det var långsamt och rätt tålamodsprövande att gå igenom hela internkontrolpärmen plus lite till. Hade egentligen semester halva dagen men jobbat 1 timme över när jag körde mot Ystad. Var och köpte 2 rosor och lite krukor. Mataffären hann jag också in om. Plus köpte PlayTones nya platta som är skitbra! Rock and Roll, yeah.  Nästa frissan och färga gråa utväxten. Klockan var halv 3 och jag hade inte ätit sen frukost. Jag tog den grillade kycklingen jag köpt och krängde halva i frisörstolen. Mitt under akten kom ett par hantverkare in i salongen och började plocka ner grejer och spackla väggarna. Hm lite stressad blev man ju när håret skulle tvättas. Hem och tog emot grannen som skulle inspektera min vägg. Jag blev inte mycket klokare. Men han trodde jag nog fick anlita murare och putsa hela väggen. Ca 35 000 ung. Suck ! Plantera rosorna o plantera om alla mina Mårbacka pelargonier. Satte på Playtones och dansade i vardagsrummet. Ett glas rött, choklad, nötter och Lets dance.

2012-04-26

Semester


Efter fruktost grep jag mej an verket. Jag gick ut och började knacka ner lös puts och färg med stålspackel, hammare, och stålborste. Det var mer än jag först trodde. På ett ställe blev det ett stort hål. Det var lös sandbruk som rann ut. Måste nog knacka ner en stor del där. Jag slutade och tänkte att nu är det nog läge för lite konsultation. Det lutade åt att hela väggen nog måste putsas om. Nätad vägg innan. Ringde till en granne. Han skall komma imorgon och kolla. Hm, där stoppa det arbetet. Ogräsryckning i trädgården och ett seriöst försök att gräva upp den dåliga fikonbusken. Klarade det inte, för tungt. Tänkte ju plantera ett persikoträd där istället. Får be nån som är starkare om hjälp. Städade och planterade om lite blommor. Telefonsamtal som fick mej må bra.
Såg film och sydde på mitt projekt. Det går långsamt framåt.
Jobb imorgon .
Av Ewy Isgren
Min oro ,ett bräde
på en stormig seglats
Mina drömmar, en hamn
en ankarplats.
min längtan
ett skimrande samarkand
livet ett vågspel
mot okända land

2012-04-25

Konferens och AP träff samma dag


Tuff eftermiddag.  Pratat IT och Lokala planeringar. Uppdaterat vår Kris och Stressplan. 
Saker togs upp på ett sätt som gjorde det svårt att bemöta och gjorde mej irriterad när jag körde hem. Detta kommer jag inte att släppa förrän jag tagit det med de berörda.
Semester imorgon. Hoppas på ”inte regn” så jag kan börja på arbetet med att fixa fasaden. Tänkte ta helgen till detta.
Har det en aning hektiskt privat just nu, Jag har definitivt inte koll på hur jag skall hantera detta. Ibland försöker jag ta ett steg tillbaka och se saker utifrån….Tillit till att saker sker av en anledning är en aspekt. Jag får helt enkel acceptera att jag inte har kontroll eller kan styra allt.



2012-04-23

Uppfostrande samtal med högstadieelever och intressant möte med en "hela världen-turist"

Idag har jag planerat onsdagens lärarkonferens om IT, diskussion och analys av lokala pedagogiska planeringar och info om "skola på vetenskaplig grund". Läst igenom 20 st lokala planeringar och gjort diskussionsfrågor och skrivit lite feedback till lärarna. Jag har haft ett intressant och positivt telefonsamtal.  Ett samtal som jag gärna vill fortsätta, med vid ett annat tillfälle. Planerat Ap träffeen om uppdateringen av några arbetsmiljöplaner.
På eftermiddagen möte med vårt nya bevakningsföretag som kommunen gjort avtal med. Ett par uppfostrande samtal med höstadieelever. För det mesta intressanta och upplivande samtal som ökar min medkänsla och förståelse både för elevernas livsvillkor, men också för lärarnas arbetssituation. Alltid lär man sig något ha ha, men jag blir bättre och bättre på att genomskåda deras försök till bortförklaringar. Nä den gubben gick inte.
Skrev med anledning av en tidningsartikel ett mycket kritiskt brev till chefen för social service. Blir kanske inte så populärt. Hm
In tills staden för ett möte med ny bekantskap. En Österlenbo som sålt sitt företag och placerat en hel mängd pengar som gjort att han kunnat gå i pension vid 55 och resa världen runt. 8 veckor i Sydamerika, 2 veckor i Indien, 1 månad i Afrika, 3 veckor i Thailand och 2 veckor på Bali. Oj, det var lite för avancerat för en sån "himmakär" person som jag ha ha…fast vandring i Nepal, ja det skulle man ju inte tacka nej till precis. Vad månde bliva av denna begynnande vänskap?


Nu skall jag drömma om att kunna köpa mitt romantiska favorit- lusthus till trädgården  för två att sitta och äta grillat och dricka ett glas rött i.

2012-04-22

Målat på en ny tavla och haft tänkedag

Igår var jag i Trelleborg hela dagen. Träffade kompis. Fikade på hennes altan och gick en bautarunda i stan.  Lagade god mat och kollade på film och snackade.  Konstigt att vara så nära och ändå långt ifrån.
Körde hela långa vägen hem sent.  Idag har det regnat nästan hela dagen.  Tankarna har snurrat och malt, Jag har börjat måla en ny tavla. Bara gjort första lagret. Mycket kvar. Fortsätter måla när den torkat.
Maskrosorna blommar som små solar trots regnet.  Jag plockade en bukett blommor i trädgården. Bettan e som ett plåster och mina kläder blir nästan som hårbollar.
När regnet slutade gick jag en lång runda i skogen och vid havet.  Ska försöka hinna med att deklarera ikväll.
Om jag stirrar stint på telefonen, ringer den då ? ha ha




2012-04-20

Lammkotlett, mango mousse vin och baileys


Min vän i livet kom med champange o mangomousse med choklad. Jag lagar lammkotlett med sallad , grillade rotfrukter och rödvinssås med chili.  Njuter, pratar om kärlek, jobb, glädje och sorg..natti



Trött och sliten

Luften gick ur, ledsen och trött. Handla mat, återställa jämvikten, balansen.

2012-04-19

Ledningsgruppmöte, lövhögar, fredagsplanering





Körde till skolan innan mötet på kommunhuset. Skulle skriva ut något och kolla länkarna på min presentation. Ryck, ryck, ryck från både personal, vaktis och privat telefonsamtal. Tala om så stressnivån steg. När jag kom till ledningsgruppmötet var blodtrycket i topp. IT gick bra, tyckte jag fick fram det jag ville. Ekonomifilen läst…gick den hem? Glömde ena telefonen på jobbet och fick sticka ner på middagen och hämta den. Ryck, Ryck, elever från högstadiet tog mej med A4 sida och krav på möte imorgon om en lärare som kränkt dem. Klagomålet var skriftligt…tala om att det gäller att uttrycka sig städat. Får ta det imorgon. Annars genomfördes ledningsmötet med god stämning. Men rätt mör när jag körde hem.
Ringde min vän med lastaren. Han sa lugn, lugn, jag fixar dina grenar. Det lär bli ett bål som går till historien i år.
Räfsade upp 2 säckar löv som låg i en hög bakom huset. Planterade blå blommor som jag fick av frun i Borrmästerhuset. Min trädgård börjar blomma. Underbara vår och sommar J J
Nu skall jag kolla på vad vi skall äta imorgon kväll. Kompisen och jag. Mys Pys och snacketolva på hög nivå.
Kvällsmat, kokt blomkål med ost, gräddfil och basilika,mmmmmmm
Pauca sed bona



2012-04-18

Fil om ekonomisystem och Universitetshuset i Lund

Idag jobbade jag hemma under några timmar på fm. Jag skrev 2 A4 sidor om hur jag ser på budjetarbetet och hanterandet av investeringsramar i skola och förskola. Detta skickade jag till förvaltningschefen inför vårt ledningsgruppsmöte imorgon. Obekväm, ja ibland men klart för mig vad jag tycker, absolut  ! Det gäller att ta varje chans att påverka istället för att gnälla i efterhand.
Körde sen på föreläsning i Lund. Det handlade om Skola på vetenskaplig grund. Föreläsningen var i Universitetshuset. Första gången jag var där i detta pampiga hus. Historiens vingslag blåste helt klart genom den imponerande trappan, balustraden, den otroligt arbetade stukaturern i taket och den fina glaskopolen. Tanken om hur många lärda personer som passerat här?
Hann in om en stund till barnbarnen innan jag åkte hem
Nu har jag suttit i 1 timme och gjort klart presentationen av min lobbing kring IT i skolan som jag skall ta imorgon. Lite nervöst eftersom det spelar roll hur det går. Jag hade ju tänkt bli testskola för Mac och blandad miljö.
Trött, fullspäckad dag imorgon också.



2012-04-17

Smärta, Euforism och IT-pedagogik



Pratade i telefon med någon på väg till jobbet. Smärta och frågor om hur och varför? Jag kunde bara svara att jag tror det finns en mening med vad som händer, fast ibland ser vi inte det när det är som värst.

Var på möte med representant från Teskedsorden och projektledare i Kungälv om att starta ett Toleransprojekt på högstadiet i Skurup. Jag var helt lycklig efteråt och svävade in på jobbet. Jag var tvungen berätta för alla. FANTASTISKT och spännande att få vara med om detta och ha medverkat till att det kommer till stånd.
Hade flera Elevvårdskonferenser på em. Slutade halv 6 . Hem och gick en runda ner till hamnen och upp och kollade ägorna. Kompisen med lastaren inte hämtat allt mitt ris än. Jag får ringa imorgon och kolla.
Ikväll har jag suttit i 4 timmar och gjort en 1 timmes presentation om IT i skolan och sammandrag föreläsningarna de 2 dagar jag var i Uppsala och också sammanställning av de samtal jag haft med IT-pedagog och IT-chef i Ystad. Skall dra det på ledningsgruppsmötet på Torsdag.
Lund imorgon om Skola på vetenskaplig grund

2012-04-16

Balans återställd, horisontlinjen syns åter i fjärran

Parallella processer. Timing sällan rätt. Känns som om saker förändrats i både mitt och någon annans huvud. Nästan förvånad, över hur lite tjafs det blir, men det känns bra än så länge att saker går att prata om, vilket är förutsättningen för utveckling och förändring. Tiden får utvisa.Tar en dag i taget.
Seg dag på jobbet. Samtal med elever till sent. En del problem som jag nog måste ta centralt kring hemundervisning. Inte hemma förrän halv 8 ikväll. Orka inte motionera. Tänkte sy på mitt projekt, men det blev inte ikväll heller..2 timmars telefonsamtal med Svalövsinnevånare. Mycket att prata om. 
Karin Boye
Skänk din dvalas gåta
skölj från din ande
den gångna dagens vissnade
rester och damm!
Död som ger livet,
låt mig åter dyka
livsförnyad i ljuset fram!

2012-04-15

Ska den där djävla smärtan kunna försvinna och ersättas av nånting bra?


Så mycket händer i mitt liv nu. Hur ska jag kunna vara säker på vad som är bra. Denna djävla smärta som river och sliter i mej. Den tar tag i mej med en sån kraft. Den läcker och fräter. Jag vill verkligen att den ska förändras. Kan den förändras och försvinna eller det är omöjligt. Kan jag hitta en balans? Går det? Hur ska ja kunna styra, så jag hinner med? Hur ska jag kunna hitta en balans? Hur ska jag veta? när jag inte har nån kontroll. Hur ska jag våga hoppa och känna nån tillit till att det som händer är rätt? Kan jag lita på dej? Kan jag lita på mej? Paus……………………………………rätt ?……………………….går det ?………

Vårkläder på Längorna och vin på Rosteriet


Körde en tur in om Längorna i Skåne Tranås  http://langorna.se/ Det blev en tunika, en klänning och ett par romantiska byxor rikare och en hel del slantar fattigare ha ha. Fikade på Backagården http://www.backagarden.com/ Direkt till skogen och stranden. Underbart med sol och en stilla bris. Meditationsväder. Lämnade bara av mina grejer hemma och gick till mina vänner på Galleri K  http://www.karinanker.se/   En tur till Rosteriet i Örum med dem   http://www.kafferost.com/ Fantastiskt goda stenugnsbakade pizzor, gott vin och trevligt sällskap. Kan det bli bättre?



Fabriken i Bästekille, galleri Final

Igår var det strålande sol och jag tog en tur till Fabriken Galleri Final i Bästekille http://www.gallerifinal.se/fabriken.html 18 konstnärer,  För mej var Arenhill, Pasqual och Mosegaard favoriter. Ekberg och Struver också fina som vanligt och sen var det många fler intressanta foton, skulptur och silversmide. Jag diskuterade olika trycktekniker med galleriföreståndaren och hur man börjar använda avancerade bläckstråleskrivare och scanner som det nya verktyget att göra kopior på sina bilder. Utskrifter på specialpapper eller duk gör det svårt att skilja från original. Upplevelse.