Ni som läser min blogg. Skriv gärna en kommentar.

2011-10-31

Experimentera

We must learn to be still in the midst of activity
and to be vibrantly alive in repose


Indira Gandhi

2011-10-30

Envis förkylning hindrade inte att aktiviteterna avlöste varandraHämtade barnbarn i Malmö. Gick runt först i flera affärer bl.a. Claes Olssons för jag trodde jag skulle få tag i gummiband till en gammal bandspelare. Shii fick jag. Trist att man skall behöva kassera när den funkar annars.  Många trevliga bandinspelningar har jag också.
Det blev sen långtur på backen, vattenfärgsmålning, lövplockning och klistring, sagoberättande, sjunga, gravstädning, ljuständning och namngivning till ny docka. Baby Jack.
Dimman låg tät och fukten lade sig i håret efter några minuter ute. Fruktansvärt intensiv helg, inga döda stunder precis. Jag är ganska trött ikväll. Förkylningen fortfarande kvar tyvärr.
Hittade fräcka ljus av stearin, tjocka med fladdrande låga invändigt som gick på batteri. 1000 timmar på Olssons basar.  Faktiskt jättefina som jag ställde i 2 lyktor utomhus.
Tyvärr så tappade jag min digitalkamera på betongbeläggningen på piren. Skärmen pajade. Det går alltså  inte att använda kameran mer. Måste köpa en ny. Det blir Samsung ST 600. Jag kan inte vara utan kamera överhuvudtaget.
Kompisen ringde. Det blir Ullaredresa den 11 november tillsammans.  Det blir första turen för mej. Ha ha inte min grej egentligen, men nu har alla mina kompisar varit där så nu får man i alla fall testa. Ska bli intressant och kul.
Känner mig tacksam varje dag för mina älskade barnbarn som lär mig så mycket.

av Anna Wahlgren

"Ingen vet hur världen ser ut när den lilla människa, som inte är vuxen än, stiger ut i den. Ingen vet vad för värld dina barn och barnbarn kan få uppleva. Men det finns ett hopp: människan är själv sitt eget största hopp. I stunder av kris, i ögonblick av nödvändighet, reser hon sig stark. Hon tar sin förmåga i bruk, och hennes förmåga är oändlig.
Att tänka fritt, att handla och leva i enlighet med sin innersta övertygelse, det är det högsta målet.
Det är friheten.
Att sälja sin själ är döden.
Se till din lust! Den är marken du står på. Den är drivkraften till ditt liv.
Se till din glädje och ditt skratt! Där ligger kärleken till livet och människorna. Sök din glädje allra mest envist, när den tycks som mest förborgad. Den finns intill dig, i dig.
Det svåra är inte fel. Det svåra bjuder till kamp. I motstånd ska du brottas med livet. När du växer, har du segrat.
Låt dig aldrig bedövas, stämplas eller tystas. Sälj inte din själ.
Älska. Ta för dig. Lev!
Du har rätt till en plats på jorden. Slåss för den med kärlek!
"

2011-10-27

Förkylningskur


Jag är förkyld. Näsan rinner, ögonen rinner, nyser, hostar, allmänt dissy. Nu skall jag ta min dunderkur mot förkylning:
 1 matsked Echinnagard, 1 matsked Kanjang, 2 c-vitamin brus, näsdroppar, 1 Ipren och 2 stora Gammeldansk. Brukar somna som en stock. Jag lovar ,det är bättre imorgon.

2011-10-25

Bugga är rock and roll

Bugga är fett ! Hade formgjutna inlägg i skorna ikväll.  Nu är den stora frågan. Kan gå imorgon? Kan inte gå imorgon? Kan gå? Kan inte gå??

2011-10-24

Flyga fritt


Written by: Lenny Kravitz

I wish that I could fly
Into the sky
So very high
Just like a dragonfly

I'd fly above the trees
Over the seas in all degrees
To anywhere I please
. . . . . .

2011-10-23

Höstvandring


Höstvandring  vid havet och i skogen. Sittande i gläntan med solen lysande från en molnfri himmel och vågorna brusande bakom träden.

Harriet Löwenhielms sonett:

En grå och stilla sjö med sanka stränder
med bruna vassar och med gula trän.
Från land hörs usla kråkors hesa skrän
och i det stilla vattnet knurra änder.

Ack inom kort de skola draga hän
till mera lyckliga och varma länder,
me'ns här i köld och mörker allt sig vänder
och vinden sliter sommarns lust-palai'n.

Det bor förgängelse, evart man skrider.
I själatåget all natur'n sig vrider.
En dum person går kring bland döda blad.

Den tänker på, att det var ljuvt i våras
att av en lustig liten dame bedåras,
så ljuvligt, att Personen än är glad.


av Dan Andersson

När de gamla såren heta tära,
när din kind är vätt av ensamhetens gråt,
när att leva är att stenar bära
och din sång är sorg som vilsna tranors låt,
gå och drick en fläkt av höstens vindar,
se med mig mot bleka, blåa skyn!
Kom och stå med mig vid hagens grindar,
när de vilda gässen flyga över byn!

2011-10-22

Fullastad bilIgår fick jag fick ett sms som jag blev glad åt. Acceptans och” NO hard feelings” från andra hållet . Åkte till Malmö. Hämtade barnbarn och vi åkte och handlade mat som han bestämde till helgen. Fikade hemma hos  dottern. Hon var ledsen för att någon nära vän  gått bort alldeles för tidigt. Vi fick en trevlig  eftermiddag tillsammans.  Jag tänker mycket på hur lyckligt lottad jag är. Ibland tror jag det är ren tur att det gått så bra som det gjort med allting.  Jag hann ner till andra barnbarnet också och lekte en stund och var behjälplig vid läggdax. Körde hem vid 10 tiden.
Det känns bättre i hälen..faktiskt. Jag hoppas på det bästa.
Vaknade till en strålande dag. Fixade lite hemma. Skickade brev till en del av sponsorerna om festen.

Körde till miljöstationen med trädgårdsavfall. Det är fantastiskt hur mycket det får plats i en peugeot. Min bil skulle kunna vara en levande reklampelare för hur mycket man kan få in. Ha ha. Men vad gör man  om man inte har drag på bilen

Fest ikväll hos goda vänner.  Taggar upp.

2011-10-20

En dag som andra-men ändå inte


Jag har tänkt mycket i veckan. Skrivit och suddat och skrivit igen.
Tänkt på vintern och blåsten och regnet. Förträngt tankarna på snö. Jag vet att jag har några månader nu att genomlida innan våren väcker mina livsandar igen. Jag hade förhoppningar om något annat och min envishet gör att jag inte gav upp i första taget.
Ett möte, ett samtal, ett mail skrivet i all hast och plötsligt står allt klart. Jag är inte beredd att kompromissa om det viktigaste.  Då lägger jag hellre energin på annat. Lättnad. Hoppet är det sista som försvinner. Ser fram emot  att få lite tid att måla och skriva. Att göra klart min meditations- och vilo-matta framför brasan
Av Karin Boye

Kvällstilla
Känn så nära Verkligheten bor.
Hon andas här intill
i kvällar utan vind.
Hon kanske visar sig när ingen tror
Solen glider över gräs och häll.
i hennes tysta lek
är livets ande gömd.
Så nära var han aldrig som ikväll.
Jag har mött en främmande som teg.
Om jag räckt ut min hand,
jag snuddat vid hans själ,
när vi gick om varann med skygga steg.
Av Erik Lindorm

Månvaka
Som av en stöt jag vaknar
mitt i natten och saknar
Månen hägrar på rutan.
Det är dig jag är utan.
Jag ligger en hungrig timma
och låter min längtan glimma
som löjstim i månens flöde
kring dig och mig och vårt öde,
tills värken i själen domnar
och jag somnar

2011-10-19

Knäkorrigering och surfare i stormvågor


AP träff med personalen igår, så det blev ingen dans. Det var nog rätt timat, eftersom jag hade mindre ont i hälen än jag haft de senaste onsdagarna.
Idag var jag hos en expert . Min förhoppning var att han skulle åtgärda min hälsporre. Han gjorde formgjutna inlägg till mina skor. Jag prövade att gå. Det kändes bra. Det som var otroligt var att smärtan i mitt knä på andra benet i stort sätt försvann när jag gick. Benställningen ändrades. Detta är helt klart något jag skulle ha gjort för länge sedan. Detta bådar gott. Otroligt.
Det stormade på havet. Vågorna slog över piren med ett dån. Surfarne guppade omkring på ytan och väntade på att vågorna skulle lyfta upp brädan och ge fart.


Det mörknar
Bilen i garaget
Vågor brusar
svart vatten
kall vind
ruggigt
kallt och skitfucking deprimerande

2011-10-17

Kylskåp på jobbet och kattoro

Idag hade värmen pajat i ena huset på jobbet. 15 grader i mitt arbetsrum. Jag fick sitta med jackan på hela dagen. Helt nedkyld när jag körde hem. Jag stack in om i affären och handlade. Värmde händerna på den nygrillade kycklingen. Katten stack ut när det var mörkt. Han kom inte när jag kallade. Min oro växte och jag letade i 2 timmar. När de värsta farhågor stegrats i mitt medvetande, så kom han helt lugnt gående utan en skråma. Lättnad ! Parkerat bilen i garaget för första gången sen i våras. Usch ett vintertecken. Måtte det dröja innan snön visar sig.

2011-10-15

Fundamentgjutning och lammstek
Vi träffades kl 10.00. En hel hög karlar hade dykt upp för att gjuta fundamentet till ljusskulpturen. Mycket dividerande. Jag målade skulpturskelettet när det vänts. Kaffekalas ute . Det blev snyggt. Ser fram emot ”Kåseberga lyser”. Handlade i Ystad Lagade lammstek till vännen som kom vid 6. Han hade fiskegrejer med. Testade vid piren.


2011-10-14

Lilla Asmodeus

http://moomsteatern.com/
Jag hade semester idag och jag jobbade lite i trädgården på fm. Flyttade buxbomshäcken och planterade en ny rad lavendel. Var på Moomsteaterns föreställning "Lilla Asmodeus" med yngsta dottern. En saga av Ulf Stark. Mycket trevlig föreställning.  Var och åt med dottern efteråt på indisk restaurang nära Möllan.

2011-10-13

Is på rutan, vit färg på skulpturen


Fullmåne, vampyren i mej gör sig påmind. Skrapade rutorna på bilen i morse för första gången. USCH!!
Solen strålade dock hela dagen och det blev riktigt skönt framåt förmiddagen. No dag ute i skogen för hela skolan. Härligt! Jag hade inget ledningsmöte, så jag körde dit och hjälpte till att grilla. En kompis hade gjutit grindstolpar av betong och ville ha ett expertutlåtande. Jag gick dit och tog lite bilder. Skall studera dem och återkomma ha ha. Stod i stort garage och målade ljusskulptur i 3 timmar. Helt groggi, Den ser väldigt häftig ut. Nu skall den bara kläs med pvc duk.

2011-10-12

Krycka, kommunstyrelsemöte och ”En Kvinnas doft”

När jag skulle stiga upp i morse så kunde jag inte stödja på högerbenet. Smärta i hälen !!! Jag fick ta fram en krycka. Jag insåg att jag måste nog beställa tid hos en expert, och då menar jag inte buggkursledare ha ha. Förmiddagen var utbildning tillsammans med fritidspersonalen. Mycket givande. Hetsiga diskussioner när jag kom till skolan…, men det löste sig. Kommunstyrelsemöte på kvällen. Jag skulle vara tillgänglig för frågor ang. svaret till skolinspektionen.  Intressant upplevelse, men det gick smärtfritt.  
Handlade tryffelchoklad med champagne på väg hem, mmmmm.  Faktum är att foten var betydligt bättre på em och kvällen. Ont krut förgås ej he he.
Filmen ”En kvinnas doft” går på 8:an. Jag tror jag har sett den 10 gånger. Det är en underbar film. Jag njuter.

2011-10-11

Sverige vann och jag har en spik i foten

Jag har en spik i foten, aj aj aj aj....Det känns i varje fall så efter 2 timmars buggande. Jag får sitta stilla imorgon på jobbet, jag skall på föreläsning.
Sverige vann mot Holland !! Radiokommentatorn sa"det finns gamla o sjuka och annat elände, men det skiter vi i just nu för idag har Sverige vunnit mot Holland...." Hm...
Lite lätt fotmassage innan jag ska lägga mej. Ajajaj

2011-10-10

Staplat ved , pallat päron och bromsat för Hjortar

 

Sov över i Malmö i fredags. Vaknade vid halv 1 på natten. Jag kan svära på att någon sköt några skott. Det Kändes nervöst.  Jag gick upp och tittade ut, men inget hände. Jag kollade på internet dagen efter, men tydligen ingen mer än jag som hört något. Somnade om.  Jag vaknade halv 7 av att barnbarnet ville stiga upp. Efter frukost körde jag hem.
Kompisen kom med drygt 2 kubikmeter ved som han tömde av på gräsmattan. Jag staplade in den i vedförrådet. Det blev tungt för golvet som buktade lite. Jag får nog staga upp med några lekablock på  mitten. Höststädade en del av trädgården. Nu är det minst 20 säckar med grönt som jag inte vet hur jag skall få till miljöstationen. Hm, hoppas på att någon jag känner har drag på bilen. Fruktansvärt ont i foten. Jag blir tokig !!    Djää….. hälsporre!
Tillbringade söndagen i Blentarp, päronpallning på Övedskloster. Gudomligt goda, fickorna fulla. Vi blev inpirerade av en pensionerad trädgårdsarbetare som sa, ”bara ta” Hjortgryta och rödvin till kvällsmat.
Funderat emellanåt på ett beslut.  Suck.
Mörkt  och höstlikt i morse när jag körde till jobbet. Inspirationen till att fotografera  har varit på låg nivå länge. Två hjortar sprang ut på vägen framför bilen. Jag fick tvärbromsa. Det gäller att reaktionsförmågan är på topp i dessa dagar. Datorkurs och två medarbetarsamtal.
Välkomnade ny elev  till skolan. En stor del av kvällen gick till telefonsamtal och mailande ang. tidsplanen för målning av ljusskulptur, fixa sponsorskylt och allmänt resonerande. Hyfsat bra i foten. Dans imorgon? Kanske?

2011-10-07

Securitassnack, vaktmästarhälsning och Dagishämtning

Gårdagens illamående var ganska svagt när jag vaknade, men trött. På jobbet gick det i ett som vanligt. Securitasman var på skolan när jag kom och läste loggar. Vaktmästaren underhöll med glada tillrop, så när jag kom blev det tamburskoj, så vi blockerade korridoren när lärare skulle passera.  Vaktmästaren framförde hälsning från gemensam bekant ha ha, världen är liten.  Akut möte senare, men det blev OK.  Träff med rektorskollega ang annons  om att söka en gemensam prakt- estetisk lärare. Skyndade till stora staden och hämtade barnbarn på dagis. Vi körde och handlade regnkläder och sen hem och byggde järnväg på vardagsrumsgolvet när mamma var ute och svirade.

Midvinter, 
Tranströmer, Tomas
Ett blått sken
strömmar ut från mina kläder.
Midvinter.
Klirrande tamburiner av is.
Jag sluter ögonen.
Det finns en ljudlös värld
det finns en spricka
där döda smugglas över gränsen

2011-10-06

Vinprovning och TranströmeryraJag blev sen på jobbet igår. Körde hem om bara, och gav katten mat, sen direkt till kompisen i Ystad som hade en god kvällsmat till mej. Hade verkligen ont i min ena häl. Vi skulle gå och möta de andra vid stationen, men jag vågade helt enkelt inte ge mig ut på en sådan gångtur. Jag fick låna kompisens cykel. Jag cyklade och hon sprang bredvid.  Häsporren fick vila a ha. Vinprovning i korsvirkeshuset på lilla Västergatan. Mycket trevligt. Dofttester först och sedan 12 olika viner med passande ostbit till. Oj vad gott och trevligt. En upplevelse. Puteus Riserva 2007, Italien-Salice Salentino  MMMMMMMMM. Blev nästan smått berusad. Sov över i Stan.
Möten på fm idag . Starkt manfall på jobbet. Svårt med vikarier. Jag fick gå in och ta klass 3. Hämtade min nya laptop på kommunen och beställde 8 filmdatorer till filmprojekt i år 6.
Tranströmer fått nobelpriset i litteratur. Kanon ! Ska ta med min bok imorgon.
Mådde illa på em.  Kanske blivit smittad av ungarna ändå? Körde hem tidigare, tog två gammeldansk och sen sov 1 timme. Jag mådde betydligt bättre när jag vaknade. Åt en macka……det var dumt….nu mår jag sådär. Ringde vännen som varit hemma idag , krasslig han också. Och jag som lovat passa barnbarn imorgon kväll. Lever på hoppet. Ha ha..Det får väl bli gammeldansk när jag lägger mej igen.

Långsam musik

Byggnaden är stängd. Solen tränger in genom fönsterrutorna
och värmer upp ovansidan på skrivborden
som är starka nog att bära människoödens tyngd.

Vi är ute idag, på den långa vida sluttningen.
Många har mörka kläder. Man kan stå i solen och blunda
och känna hur man långsamt blåser framåt.

Jag kommer för sällan fram till vattnet.  Men nu är jag  här,
bland stora stenar med fridfulla ryggar.
Stenar som långsamt vandrat baklänges upp genom vågorna.

Av Tomas Tranströmer

2011-10-03

Lugn start men hetsig fortsättning på första dagen av en hektisk vecka

Det blev en lugn start på jobbet idag. Möte hela em. Min nya dator inte klar förrän på onsdag tidigast. Skyndade mej hem för jag skulle på möte i ljusskulpturgruppen. Något gjorde att en av medlemmarna blev förbannad och gick. Vi andra satt kvar en stund. Nu handlar det om att planera gjutningen av fundamentet. Det blir nog bra. Namnet blev inte bestämt. Vi något kallarbehöver tänka lite till. Avslutade med ett glas vin hos Karin. Ringde vännen. Trött. halvligger i soffan fast klockan bara är 21.00. Imorgon är det dans och på onsdag vinprovning med kompis som fyllt 60. Oj Oj det finns risk för vakenproblem på torsdag ZZZ
Nu e det höst och sommaren är slut. "Men normalt så är ju den svenska sommaren något kallare än normalt ";-)

2011-10-02

En riktig slappe- och shoppingdagSov länge, dimmigt ute, såg knappt handen framför mej här. Satt länge och åt frukost. Vännen ringde. Kollade på foton. Skrev ett mail.
Tog sen min betongkatt som barnbarnet brutit svansen på och körde till "betonggjutarmannen" i Hammenhög. Han skulle försöka laga katten. Jag köpte en kattunge och beställde en ängel. Nästa stopp var Bo Olssons. Där kulminerade shoppingen. Det blev gummistövlar, skinnstövlar och kängor för vintern. Ett par svarta manchesterbyxor och två vintertunikor i velour. Tungt lastad när jag körde hem ha ha. Sen blev det soffan och FB. Tände de små indiska lamporna vid min Buddha. Mysigt. Ibland får man ha sådana dagar också. Ikväll "Gustavsson 3 trappor".

2011-10-01

Grind, Vita hjortar och italienskt rödvin

Igår tog jag semester och kittade en del fönster som jag var tvungen fixa till inför vintern. Jag gjorde också klart min grind. Fantastiskt väder. Nu är äntligen staketet klart. Tänker kanske sätta ett litet hjul i ytterhörnan av grinden eftersom den är så bred och det är svårt att den inte hänger sig lite. 
Åkte till vännen i Blentarp senare. Det blev lammkotletter. Mm, gott ! Vi körde i skymningen  till Häckeberga området. Vi såg två flockar med vita dovhjortar och några kronhjortar. Spännande!  Jag har aldrig sett vita dovhjortar. Det är tydligen en stam av sådana i detta område. Vi  hälsade på vännens bror som bjöd på ett otroligt gott italenskt vin. Det godaste jag smakat faktiskt.  Vännen jagat idag.
Jag har gjort patentet med pressenningen som jag fäst med öljetter i krokar som en skyddsvägg för veden när det blir vinter. Det blev jättebra tycker jag. Nu väntar jag bara på veden.
Vädret var dimmigt och ganska rått i em. Det märks att det blir väderomslag. Börjat ta in lite av trädgårdskonsten och möblerna. Fortsätter imorgon. Städat undan alla verktyg som jag haft framme hela sommaren. Ont i mina fötter och mitt knä. Jag kan knappt stödja på dem när jag suttit lite. Jag blir så argggg ..grrrrr