Ni som läser min blogg. Skriv gärna en kommentar.

2009-05-22

The sound of your love, Anders Norman

Sitter med min kaffekopp i soffan. Kollar på nyhetsmorgon. Mår bra. Jag tittar ut på en morgon med lite soldis, den frodiga backen utanför där tackorna med sina lamm går och betar på sluttningen. Katten ligger med huvet i mitt knät. De senaste kvällarna har jag tillbringat i Malmö med vänner , barn och barnbarn. Känner att jag är bättre på att njuta av nuet, ta vara på stunderna och bevara ögonblicken i hjärtat. Känner ofta tacksamhet över allt som jag fått i livet. Det är medelålderns privilegium att ha slutat med att ständigt hasta vidare, att ständigt sakna det man inte har. Jag som haft så svårt med att ha tålamod känner att jag har lättare med det nu. Visst är det skönt att längta, visst upphör jag aldrig att lägga upp strategier och arbeta för att nå mina mål. Men det tar inte längre huvuddelen av min tid , utan nuet får i vissa stunder, under vissa dagar ta all min tid och mina tankar. Kanske handlar det om att ju äldre man är, ju oftare påminns man av att livet inte är oändligt, genom att sjukdom och död kommer nära inpå genom att det allt oftare drabbar människor i ens närhet i ens egen ålder. Varför lägga tid och energi på att reta sig på, att oroa sig för, att lägga tid på egentligen ganska meningslösa saker. Det enda som i slutändan betyder något är kärleken och vänskapen mellan människor och att kunna njuta av naturens vidunderliga skönhet. Anders Norman säger att han vill påminna om livets dyrbarhet och skönhet genom sijn sång "The sound of your love" Den är fri att ladda ner på hans hemsida , http://www.andersnorman.com/ Han uppmanar samtidigt att skänka pengar till cancerfonden.
Skall hämta en kopp kaffe och lyssna på låten en gång till i väntan på en vän som är på väg och lovat ta med sig nytt tändstift till min gräsklippare

2009-05-20

Feromoner, doftförnimmelser som är en del av kärlekens språk

Eftersom min sinnesstämning påverkas på olika sätt av dofter, sökte jag på Internet på detta ämne Är det möjligt att man väljer partner utifrån doften? Ja absolut.Här kommer ett axplock av citat ur olika texter:
Doft kallas förnimmelsen av
luktsinnet. I naturen är dofter (som människan och andra djur uppfattar) mycket vanligt förekommande; många växter och särskilt frukter
brukar vara starkt doftande. De sinnesceller som registrerar doft
molekylerna sitter samlade i ett litet organ högst upp i nästaket, area olfactoria.Det luktorgan som högre organismer, inklusive människan, besitter kan betraktas som en komplicerad molekyldetektor; liksom smaksinnet är luktsinnet en form av kemoception. Man har förmåga att skilja mellan ca 350 lukter varav 80% är obehagliga. I jämförelse med människans luktsinne kan luktsinnet hos andra djurarter både vara komplexare och delvis mer specialiserat på andra dofter. Hos hunden upptar luktcentrum ungefär en tredjedel av hjärnan, hos människan en tjugondel.
Manliga lukter är av intresse eftersom de verkar kunna
påverka kvinnans tycke för mannen positivt om doften tyder på att hans anlagsuppsättning avviker tydligt från hennes. Sannolikt är det ett sätt för naturen att undvika inavel, eller ingifte som man sade förr.
Dofterna som påverkar dej undermedvetet benämns som feromoner. Feromoner uppfattas som en känsloretning i receptorerna i det vomeronasala organet som står för feromonregistreringen. Kroppen reagerar med att utsöndra könshormonerna testosteron eller östrogen, som sedan sätter igång olika känslor eller processer i kroppen Feromondofterna går rakt in i hjärnans känslocentrum och påverkar bland annat vår sexualitet.
Jakobssons organ, två stycken millimeterstora körtlar belägna i näsan, ett par centimeter från näsborren fångar upp och skickar attraktionssignalerna vidare till hjärnans lustcentrum. De små, men ack så viktiga organ, har under lång tid åsidosatts av vetenskapen. På senare tid har dess betydelse återupprättats. Jacobsons organ skiljer sig från vanliga luktorganet genom att det både kan reagera på flyktiga molekyler och molekyler i vätska.
Alltså är jag inte helt fel ute när jag säger att jag väljer partner efter lukten. Speciellt doften runt hals, bröstkorg och öron.
Det går att hitta syntetiska feromonsprayer att köpa på Internet. De lär vara mycket effektiva att locka till sej det motsatta könet med har jag hört. Kanske nåt att testa?

2009-05-14

Äggakaga med lingon o stekt bacon

Jag skall ha kompisarna på middag imorgonkväll. Det är min tur nu. Gänget består av gamla arbetskamrater som började sin yrkesbana tillsammans i samma arbetslag i en förskola som låg vid Sveriges sydligaste udde. Ingen av oss arbetar kvar på det stället längre. 4 av 6 st är arbetsledare nu och vi är spridda i olika kommuner. Vi har under alla år, närmare bestämt 30 fortsatt att träffas. En vänskap har växt fram som gör att vi alla prioriterar dessa möten, som brukar vara ca 5 om året. Vi brukar skiftas om att vara värdar. Vi har känt varandra från ungdomsår, genom småbarnsår och tonårsår och genom skillsmässor och nya relationer och nu har några av oss barnbarn. En spännande resa. Vår gemensamma bas är vårt yrke där vi aldrig slutar att hitta intressanta samtalsämnen. Eftersom vi arbetar i olika kommuner nu, så ger det en extra insikt av att jämföra olika lösningar på problem som vi har gemensamt.. Vi är inte involverade i våra familjer, så vi kan prata om allting från barnuppfostran till sex och då få en ärlig kommentar eller uppfattning grundat på ett utifrånperspektiv som är bra ibland. Vad ska man nu hitta på denna gången att bjuda på? Det ska ju gå snabbt eftersom det är arbetsdag först. Inte hunnit handla nåt speciellt heller. Det får bli Skånsk äggakaga med lingon o bacon. Sen tänkte jag rabarberpaj till kaffet. Kan det vara nåt som går hem tro?

2009-05-10

Naturen bara exploderar






Jag har fått igång gräsklipparen för första gången i år. Det brukar vara problem, men jag hade backuphjälp i år som tur var. Men det gick bra och gräset blev fint. Tillbringat helgen med en vän. Härligt. Hon tyckte jag inte skulle klippa av de fina tusenskönorna som stod lite här och där i ena gräsmattan, vilket gjorde att hon hämtade en mindre sax och la sig på knä och klippte gräset runt blommorna för hand...det blev snyggt med nyklippt gräs och blommorna som stack upp ha ha. Gåttt längs stranden, läst och ätit god mat och snackat. Trädgården är full av blomprakt och nya knoppar kommer ständigt. Synintrycket när jag tittar ut förändras varje dag. Just nu fräscht grönt av det livgivande regnet som kom i veckan.
Jag har läst klart Marc Levengoods bok "Sucka mitt hjärta, men brist dock ej" Han gör mej glad med sin livsfilosofi och roliga ordvändningar. En av de människor jag skulle vilja träffa live och samtala med under ett lummigt träd.
Kompisen skulle efter att ha kollat lite i min bok om Feng Shui fixa lite i relationshörnan i lägenheten när hon kom hem. Ja man får inte låta något vara oprövat, tycker jag. Verkligheten hann ifatt mej igen vid 17 tiden när jag vaar tvungen att jobba några timmar med avtalet om vår skolas organisationsform som måste upp till kommunjuristen imorgon. Förberedde några lönesamtal. Avslutade med att lägga lite bilder från helgen på skydriver/msn och sen skriva på bloggen. Ahh fit för fight efter en helg som gett energi.




2009-05-05

Efter regn kommer sol

Regnat hela dagen, ett livgivande regn som gjort att allt bara sprudlar av växtkraft. Det känns i min innersta nerv. Vi har haft teknikdag på skolan där vi bjudit in en annan skolas elever . Två av mina duktiga No-lärare höll i den spännande lektionen där eleverna fick programmera robotar i tekniklego via bärbar dator. Eleverna tyckte det var jättespännande. Så stolt jag kände mej över mina engagerade och kompetenta lärare. Träffade min vän Agneta efter jobbet. Åkte och fikade på mysigt ställe och pratade om vårt liv. Solen tittade fram och jag körde därifrån till skogen där mitt hjärta har sitt sommarbo och satt i gläntan och njöt av den nedgående solen. Räven som har lya i närheten av min glänta kom strosande intet ont anande. Vilken vacker syn. Just där i nuet, idag kan jag vila i att allt är bra. Att livet är gott mot mej idag och jag känner tacksamhet och glädje. Avslutar dagen med att sätta på min favoritskiva hemma i 100 decibel och njuter den helt hämningslöst med ett glas vitt.

2009-05-01



























Sköna maj, välkommen till vår bygd igen! Sköna maj, välkommen, våra lekars vän! Känslans gudaflamma väcktes vid din ljusning; jord och skyar stamma kärlek och förtjusning; sorgen flyr för våren, glädje ler ur tåren, morgonrodnad ur bekymrens moln.