Ni som läser min blogg. Skriv gärna en kommentar.

2009-04-27

Carina Lundberg Markow

Jag har varit på chefsseminarium idag på Europaporten annordnat av ett antal fackförbud. Jag vara där med några rektorskollegor i Lärarförbundets regi. Föreläsare var Carina Lundberg Markow en av Sveriges omtalade kvinnliga chefer i maktens korridorer. En ganska vanlig framtoning och en inte så revolutionerande föreläsning. Men jag imponerades av hennes liv och hon sa en del saker som fastnade. Hon berättade om sitt liv och framförallt sin karriär och gav på vägen några råd och tips. Hon är ju en outtröttlig feminist och kämpe för fler kvinnor som chefer i toppskiktet.
Hon pratade om ordet bråka som nåt positivt och att civilkurage är att stå fast vid sin åsikt och sina värderingar även om det skulle innebära en personlig risk.
Att styreslser som är oeniga och diskuterar mycket genererar i högre grad en positiv utveckling jämfört med styrelser som är "överrens" alltså med jasägare. Högt i tak och tillvaratagande av bråkstakarnas insikter är bra. Hon sa, att om man inte hade ovänner, så fick man aldrig höra sanningen om sig själv. Sant!
Hon definierade också skillnaden på självförtroende och självkänsla. Intressant!
Bra Självförtroende är att tro att man klarar av det mesta och att inget är omöjligt, att man klarar sitt jobb, sitt liv och sina åtaganden.
Hög Självkänsla är att man tycker om sig själv, att man duger som man är och förtjänar att lyckas. Det är ju verkligen ingen självklarhet att dessa båda följs åt eller hur?
Hon avslutade med tips för hur man skulle göra för att nå dit man vill.

Carina har en blogg, se nedan, en sida som verkligen är av hög klass. Jätteintressant och mycket läsvärt. Väl värd att besöka många gånger.

Carina Lundberg Markow, född 30 april 1959, är samhällsvetare med statsvetenskaplig inriktning och MBA, Master of Business and Administration, från Handelshögskolan i Köpenhamn.
Sedan
2001 är Lundberg direktör och chef för Etisk analys med ansvar för Corporate Governance på Folksam. Carina har tidigare varit VD för KPA Fond AB samt chef för placeringar och aktiehandel inom Trygg-Banken, bankdirektör och ansvarig för stiftelseförvaltningen inom SEB-koncernen samt VD för Stockholms Stads Allemansfond, S:t Eriksfonden. 2003 blev hon utsedd till "årets yrkeskvinna". 2008 fick hon "årets pris i svensk försäkring". Tidskriften Passion for Business utsåg Carina till den bråkigaste kvinnan i näringslivet.
Carina Lundberg är gift med filmjournalisten
Ronny Svensson.

2009-04-25

Hur kan konturerna av ett ansikte etsa sig så fast på näthinnan? Hur kan minnet av en doft finnas i näsans celler? Hur kan det ta sådan kraft att tänka på att man inte får tänka på det man tänker på eller att man inte ska längta efter det man längtar efter.

2009-04-23

Våren har kommit på allvar




Vilken jäkla tur att ta semester en sån här vecka. Solen lyser hela veckan! Idag har jag skruvat ihop hammocken och fixat i trädgården. Ha spika ett litet innertak till en gästtoalett och höll på att knäcka rygg och axlar, men det gick vägen. Suttit uppe på backen och kollat mudderverket som rensar hamninloppet. Snackat med Egon snickare var de nya skatbona håller på att byggas. Han har koll på det. Hamnområdet skall fräschas upp och det ska planteras träd och sättas bänkar, så trafiken dit ar avstängd tills vidare. Stått och småprata med fågelskådaren Svensom är gräsänkling och glad för att prata. Min egna private WWSare kom också en tur hit eftersom det är en liten läcka under pannan. Han kommer åter imorogn med lite grejer som fattades. Planterat lite blommor. Oj Oj vad skönt det är med vår och ljus.

2009-04-20

En skön dag-semester!

Att ta semester mitt i april utan någon anledning mer än att ta det lugnt känns verkligen som en lyx. Sol och vår i trädgården, inga krav. Känner mej glad och full av energi. Jag har hela veckan framför mej. Gud så skönt! Behöver sådana dagar att se tillbaka på när det är motigt, för de dagarna kommer ju också.
Att uppleva att livet gör val åt en som man ibland inte kan se den röda tråden i, men ändå ha tillit till att det finns en plan, en mening med det som sker, är nog det svåraste som finns. Att släppa taget, utan att försöka påverka. Det är ju inte min starka sida, speciellt inte när det är saker som betyder något för mej.

Ett gott omdöme beror på erfarenhet
Och erfarenhet får man på grund av dåligt omdöme

av Le Patner

Det gäller att ha mod att vara den man är
Och inte tappa modet för att man är den man är

Av Torwald Gahlin

2009-04-19

Vår i hjärta och sinne





















Solen värmer min själ. En vän att skratta med, en randig badöverdel. Fika på stan. Ny sommarparfym. Vandring i skogen. Förtroliga samtal. Glädje

Blommande sköna dalar,
hem för mitt hjärtas ro!

Lummiga gröna salar,
där vår och kärlek bo!
Soliga barn av luft och ljus,
o, jag förstår ert tysta sus,
Blommande gröna dalar,
hem för mitt hjärtas ro!

av Zackarias Topelius
















2009-04-14

Dottern kommit hem från Australien

Har lyssnat på alla roliga upplevelser och kollat på många foton. Det som gjort starkast intryck på dottern är Nya zeeland, dess natur och maorikulturen. Jag fick en bok om maoriska myter med fina bilder och spännande berättelser. The story of the whalerider in real. Att hälsa på maoriskt vis är att sätta pannorna mot varandra och andas in varandras luft.

2009-04-12

Allt är fantastiskt när man precis lärt sig gå

Mormors älskade hjärtegull.

Dotterns utställning vår09




















Lokalen inte så bra som den förra, men OK. Träpanelen på väggarna är ju inte den bästa bakgrunden. Ganska mycket folk , men färre som köpte. Kan det vara ekonomiska krisen? Men ändå några sålda. Vissa är mina favoriter som vanligt. En fin utställning som hon kan vara stolt över.Mycket folk i Kåseberga, en ständig ström.

2009-04-07

Sent, tänker, bara E


Sitter i soffan. Skulle lagt mej för en timme sedan. Den nya datorn krånglar, nån jäkla brandvägg. Jobbat med skolans hemsida hela dagen. Jag skall uppdatera den imorgon. Kommit på lite trick med bildbehandlingsprogrammet och några ändringar med ett script. Varit ute och sågat och klippt av grenar. En vän hjälpte mej med motorsågen. Jag är paniskt rädd för sådana. Lastade på släp och körde till idrottsplatsen där högen ligger till bålet. Den skall lantbrukarna transportera upp på toppen av backen till Valborg. Imorgon Malmö efter jobbet. Det blir en lång dag. Nu skall jag gå o ställa in min drömfångare till positiva drömmar. Natti natti

Vad är mod?
Att konfrontera drakarna
övervinna hindren
Förstå riskerna
Verkligen leva
alltid hoppas
Gå hela vägen
och förvänta sig det bästa

2009-04-03

Jag tänker så bra när jag går vid havet


Först ett samtal som gav energi..och lust, sen ut i trädgården och putsade fönster tills de blänkte, emellan också. Sen packade jag ryggsäcken med kaffe, fika, öl, frukt, kamera och två böcker, samt ett liggunderlägg och gick ut till min älskade strand vid Sandhammaren. Stannade hela eftermiddagen. Fikade, läste och tittade ut på fågelsträcken som kom över havet. Jag kände tacksamhet för att jag är den jag är och lycka över nuet och att få finnas till.

Först tårta o rosor sen..jäkla bilhelvete






Jag var tvungen köra ut till mitt lugna tänkeställe. Gå med fötterna i vattnet...ja det gick faktiskt bra, sitta på stranden...behövde ta det lugnt......vilken dag!! Först agera skolbibliotekarie, sen lösa matteproblem med ettor. På eftermiddagen en fest som vi, och klass 8 gjorde för en elev som haft det svårt. Det var tävlingar o lekar , basket o kubb och sen mys med tårta och påskgodis. Och jag fick en ros. Det var fint. Jag var glad när jag körde hem. Jag blir det av att få umgås med mina ungdomar. Jovisst ser jag dem som mina.
När jag kom ut på E65 så gick avgasröret av. Det släpade på marken, så jag fick stanna. Och på den enfiliga sträckan också. Ringde i desperation till min bilreperatör. Han hade redan slutat och kört hem upplyste hans kanslist mej. Men hon förbarmade sig o ringde honom, Han vände och körde upp och band upp avgasröret. Sen körde vi till verkstaden och han fixade röret. Vilken hygglig kille han e. Det var trångt i verkstan när jag skulle backa ut. Jag höll ögonen på vänster sida där det stod en bil väldigt nära. Precis när jag backade ut kom en kompis till reperatören backande i full fart, som sett att han var i verksstan. PANG! Ringde till min polis i Skurup som jag har direkt nummer till. Han kom skrev, och jag fick anmäla till försäkringsbolag. FAN !!!

2009-04-01

Jag o vaktmästaren på Ikea PUH
















Vi körde från Skurup vid 10 i hans Pickup som är rena drömmen att ha med sig vid sådana tillfällen och kom hem halv 4. Vad fanken gjorde vi på Ikea en halv dag? Vi handlade inredning till 2 klassrum. Herregud! Var tvungna till att ha dem till Påsklovet nästa vecka eftersom vaktis skall sätta upp grejerna då efter att ha målat väggarna. Kö till köksavdelningen, kö till vardagsrumsavdelningen. Gå runt o hitta alla smågrejer efter listan, och hitta alla grejer i hyllorna nere på lagret. Såklart fattades några vitrindörrar och nån stomme. Upp på köksavdelningen igen och beställde dem till skolan via distribution. Kunde inte få dem förrän den 28 april. Shit!, men inget att göra åt . Kö till kassan med 4 göfulla möbelvagnar. Fick lasta över på en tom vagn för att kunna se alla streckkoder som var överbyggda av andra grejer. Jag dristade mej att bjuda på två korvar o en dricka. Jag kände klara utmattningssyndrom när jag åt. Tur att hans orubbliga humor gör att man får nya krafter. Körde till utlämningscentralen för att hämta några dörrar. Och därefter till Skurup, med en absolut överlastad pickup till bristningsgränsen. Han sa inget utan snackade som vanligt, men när vi kom till Skurup hördes en djup suck, och sen "Fan va jag e glad att vi e hemma med bilen hel" ha ha ha.